Taidetta piilossa näkyvillä – silmien yllä

20.10.2017

Lehtien palstoilla on syksyn aikana huomattu, että kerrostalojen seiniin on alettu maalamaan muraaleja eli seinämaalauksia. Silloin tällöin on lehdissä mainittu esimerkkejä myös muusta kiinteistötaiteesta, esimerkiksi rappukäytäviin maalatuista lentokoneista tai vuodenaikojen vaihteluja kuvaavista aiheista.

Tampereella Vuoreksen kaupunginosassa on huomioitu taiteen elävöittävä merkitys kaupunginosan rakentamisen alkuvaiheesta lähtien. Useisiin taloihin on tehty julkisivuihin taideteoksia, jotka luovat alueelle uudenaikaista luonnetta. Vuoreksen luonnonläheisyyteen nämä teokset sopivatkin hyvin, kuten esimerkiksi syksyllä 2017 valmistuvan As Oy Tampereen Akvarellin Onnenpuu-teos.  Vuoreksesta löytyy muuten Onnenpuun tekijän taiteilija Kaarina Kaikkosen toinenkin teos ”Sisulla noustiin”. (Koukkurannankadulla)

Miksi tehdä ympäristötaidetta kerrostaloihin? Miksipä ei? Saman kysymyksen voisi esittää omakotitaloasujalle, joka on tehnyt pihakiveyksen ja koristeelliset portin pielet. Ihmisyyteen kuulunee nykyisin tietty persoonallisuuden osoittaminen. Se näkyy autojen, vaatteiden, tukan värin, harrastusten ja jopa elämänkumppanin valinnassa. Miksi ei siis kerrostaloasukaskin haluaisi asua talossa tai kaupunginosassa, jossa on persoonallisuutta? Akvarellin asukas voikin kutsua vieraansa kylään opastamalla:”Kun tulette Vuoreksen Puistokatua pitkin, niin silmiinne osuu Onnenpuu. Olette jo aika lähellä…”

Kun ensi kerran poikkeat Vuoreksessa, muistahan katsella ylöskin päin, useassa talossa on taidetta myös siellä katon rajassa – siltojen, aukioiden, julkisten paikkojen ja seinäkkeiden lisäksi. Vuoreksen ympäristötaiteesta löydät lisä- ja sijaintitietoa osoitteesta: https://vuores.fi/vuores/taide

Vesa Kujanpää
Auktorisoitu isännöitsijä
AIT, ITS, IAT