Takojankadulla kevään merkit kuin muurahaiskeossa

10.04.2017

Isännöintitoimisto on vuoden vaihtuessa vähän kuin muurahaiskeko, äkkiä katsoen keko näyttää uinuvan, mutta kun katsoo tarkemmin, huomaa, että siellä pinnalla liikkuu tuhansia työläisiä omissa askareissaan. Keon sisällä kuningatar talvehtii tuottaen keväällä taas uusia työläisiä yhteisöön. No, isännöintitoimisto ei tokikaan tuota työläisiä maailmaan, eikä siellä toimiston keskellä ole yhtäkään kuningatarta munimassa, mutta kevään aikana sielläkin kirjanpito-osaston uumenissa syntyy monia satoja tilinpäätöksiä hallitusten ja osakkaiden käyttöön…

Kirjanpitäjät, sihteerit ja isännöitsijät aloittavat joka keväisen tilinpäätösurakkansa jokainen omissa töissään. Kirjanpitäjät odottavat vuoden viimeisten laskujen tulemista, huoltoyhtiöitä pyydetään lukemaan vesi-, sähkö- ja lämpömittareita kiinteistöillä, jotta tilinpäätökseen saataisiin mukaan mahdollisimman tarkasti juuri tilinpäätösvuodelle kuuluvat menot. Kiinteistösihteerit täsmäävät vastikereskontrat, jotta vuoden viimeisetkin tuotot saadaan kirjattua oikeille tileille kattamaan vuoden menoja. Tässä kohtaa isännöitsijät voivat vielä hengähtää hetken odottaessaan tilinpäätösten ja budjettipohjien valmistumista. Tokihan heillä riittää niitä jokapäiväisiä taloyhtiöiden asioita hoidettavaksi, joten jouten eivät isännöitsijätkään saata kuitenkaan olla.

Tammikuun lopulla tilinpäätöksiä alkaa valmistua isännöitsijöiden tarkistettavaksi, helmikuussa vauhti kiihtyy ja maaliskuun lopulla, huhtikuu alussa, alkaa kaikki olla valmista kirjanpitäjien osalta. Isännöitsijät ovat jo hyvän tovin sopineet hallitusten kanssa kokouksia tilinpäätöksen käsittelyä varten. Tilintarkastajat tarkistavat kirjapidon ja hallinnon, jonka jälkeen isännöitsijä jo kiirehtää kohti yhtiökokouskuukausia.

Yhtiökokouksessa hallitus esittää ja osakkaat päättävät kuluvan vuoden budjetista ja edellisen vuoden tilinpäätöksen vahvistamisesta. Siellä kuulee oman taloyhtiön uusimmat kuulumiset, mitä on tapahtunut ja mitä on tulossa, kannattaa ehdottomasti ottaa osaa yhtiökokoukseen ja vaikuttaa oman taloyhtiön asioihin!

Kirjanpitäjillä on kevään aikana vielä edessään taloyhtiöiden veroilmoitusten tekeminen. Tänä vuonna, kuten jo viime vuonnakin, teemme veroilmoitukset sähköisesti. Myös kirjanpidot ja tilintarkastukset ovat tänä vuonna kokonaan sähköisessä muodossa, joten myös isännöintiala ottaa reippaita askeleita paperittomaan, sähköiseen toimintaan.

Kun tilinpäätökset ja veroilmoitukset on saatu valmiiksi, on aika keskittyä kotisivujen päivityksiin, uusien tilisiirtolomakkeiden lähettämiseen ja kesän odottamiseen.  Mutta kuten muurahaiskeossa, isännöintitoimistossakaan ei koskaan ole hiljaista hetkeä, aina on asioita, joita osakkaiden ja asukkaiden viihtyminen meiltä edellyttää ja joita ilomielin hoidamme!

Iloista pääsiäisen aikaa ja valoisaa kevättä!

Maarit Åkerlind
Kirjanpitäjä, KPT I, KPT II, KISI